неделя, 4 март 2012 г.

Казеинът се състои от относително голям брой пролин пептиди, които не си взаимодействат. Също така няма дисулфидни мостове. В резултат на това той има сравнително по-малко сложна структура. Казеинът се намира в млякото, като суспензия на частици, наречени казеинови мицели, които показват известна прилика с ПАВ мицелите в смисъл, че хидрофилни части се намират на повърхността му. Казеините в мицели се държат заедно от калциевите йони и хидрофобни взаимодействия. Съществуват няколко модела за групиране на казеин в мицели . При един от моделите ядрото на мицела се формира от няколко подмицела, периферия, състояща се от микро елементи на К-казеин. Друг модел на представяне е такъв, при който ядрото се формира от казеин-взаимосвързани фибрили. Най-новия модел на представяне на структурата на казеина предлага двойна връзка между казеините за да се осъществи процес на желиране. И трите модела смятат мицелите за колоидни частици, образувани от казеинови агрегати, увити в разтворими К-казеин молекули.
Изоелектрическо число на казеина е 4,6. Тъй като рН на млякото е 6,6, казеинът има отрицателен заряд в млякото. Пречистеният протеин е неразтворим във вода. Макар и да е неразтворима и в неутрални солни разтвори, казеинът е лесно разтворим в разредени основи и в солни разтвори като натриев оксалат и натриев ацетат.

Атрактивно свойство на молекулата на казеина е способността му да формира подобие на гел или съсирек в стомаха, което го прави много ефективен в притока на хранителни вещества. Съсирека е в състояние да осигури устойчиво бавно освобождаване на аминокиселини в кръвния поток, понякога трайно и в продължение на няколко часа. Това осигурява по-добро задържане на азота и използването от организма. Концентрацията на плазма-имунореактивния IGF-1 при казеинов прием е по-висока от тази при диета със соеви протеини или стандартна протеинова диета. Поради бавно усвояващите си свойства, казеинът е широко използван между храненията и преди лягане за да помогне на културистите да се поддържа в анаболно състояние.

Micellar Casein на AMIX е концентрат на млечен протеин, съдържащ Micellar казеин и суроватка в същото съотношение като обезмаслено мляко 80:20. Micellar Casein бавно и постоянно освобождава аминокиселини в кръвния поток, което може да продължи до 7 часа след приема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар