събота, 4 юни 2011 г.

Витамин C и ролята му в организма

Витамин C, известен още като Л-аскорбинова киселина е много важен хранителен елемент и играе важна роля в производството на колаген, също така укрепва кръвоносните съдове и помага развитието на тъкъните.

Последици от дефицит на витамин C са сухата коса, кървене от носа, някои видове анемия, затлъстяване поради намалената обмяна на веществата, артрит и влошаване на растежа на костите. Накратко липсата на витамин C може да доведе до отслабване на имунната система, което допълнително може да одведе до лесни инфекции.

Дневната доза на витамин C трябва да бъде между 60 милиграма до 30 грама. Най-богатите източници на витамин C са плодовете и зеленчуците и най-вече – броколи, пъпеш, домати, папая, манго, ягоди, чушки, картофи, киви, червени и цитрусови плодове. Друг вариант за набавяне на витамин C са хранителните добавки. Особено приятни са дъвчащите таблетки Витамин C.Правилният прием на витамин C намалява шансовете на гореспоменатите заболявания в голяма степен. Освен това съществуват множество други ползи от консумацията на витамин C:

- Тъй като витамин C е отличен антиоксидант, той предотвратява катаракта и намалява вероятността от сърдечни пристъпи и инсулт, като предотвратява окисляването на холестерола в кръвта.
- Витамин C се оказва, че е много полезен за хора с високо кръвно налягане.
- Регулира нивото на кръвната захар, поради което се препоръчва на хора с диабет.
- Ползва се при лечение на болестта паркинсон.
- Намалява вероятността от образуване на ракови клетки.
- Намалява образуването на бръчки по кожата и спомага за по-бързото зарастване на раните.
- Правилния прием на витамин C силно се препоръчва по време на бременност, за костите на майката, а също и за предотвратяване на деформации в детето.

Може да поръчате Vitamin C 200mg - дъвчащи таблетки за цялото семейство от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар